Z gwiazdką lektury do matury

Dwoje polonistów 10 października, trochę z duszą na ramieniu, prowadziło na spektakl do bytomskiego BCK-u „zastępy maturzystów” i tych, co właśnie omawiają Dziady A. Mickiewicza. My z obawą czy aby na pewno tak asceniczny dramat odsłoni na scenie, jak każe tradycja, swą wielkość, uczniowie raczej z nastawieniem „co to będzie?”

Teatr „Bohema” z Bielska-Białej na szczęście nie zawiódł. Dzięki bardzo dobrze opracowanej adaptacji z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych udało się reżyserowi połączyć w jedną całość skomplikowaną historię nieszczęśliwej miłości Upiora, który jako Widmo milczy, stojąc przy Pasterce w żałobie, by potem będąc Pustelnikiem-Gustawem, przebić się sztyletem i zniknąć, umrzeć i narodzić się w celi w postaci Więźnia-Konrada… :)) Dlatego warto było powtórzyć przed maturą treść lektury!
    Dobra sztuka, to taka, która wzrusza, wzbudza emocje. Takie też były m.in. sceny egzorcyzmów księdza Piotra i jego Widzenie. Myślę, że teraz nie będzie w umysłach naszych maturzystów „głucho wszędzie, pusto wszędzie...”
S.C.

• img_4578