„Budowlana Paka” – podsumowanie

Budowlana Paka - czyli Szlachetna Paczka w PSB29 listopada br. Państwowe Szkoły Budownictwa przyłączyły się do XVI Edycji Szlachetnej Paczki. Zadaniem całej Szkoły było sprawienie prezentu bożonarodzeniowego dla samotnej siedemdziesięciodziewięcioletniej Pani Renaty. Wspólnymi siłami udało nam się zebrać produkty żywnościowe, środki czystości, odzież, a także inne potrzebne rzeczy. W dniu 10. grudnia uczniowie naszej Szkoły wraz z opiekunami Szkolnego Koła Wolontariatu przekazali dziesięć świątecznych paczek naszej podopiecznej, odwiedzając ją w jej mieszkaniu w Bytomiu. Radość ze świątecznego podarunku jest dla nas potwierdzeniem, że warto robić dobre rzeczy dla innych ludzi.

Więcej: „Budowlana Paka” – podsumowanie

„Budowlana Paka”

Co to jest Szlachetna Paczka?

Szlachetna Paczka to projekt Stowarzyszenia Wiosna, który inspiruje ludzi do stawania się kimś więcej. Jej zadaniem jest pomaganie rodzinom oraz pokazywanie im na różne sposoby jak radzić sobie w życiu. Ważni są wszyscy, którzy angażują się w projekt – wolontariusze, rodzina, darczyńcy (czyli my uczniowie, nauczyciele i pracownicy PSB).

Więcej: „Budowlana Paka”

Zbiórka makulatury i nakrętek

Bartek i Łukasz Jaszczurowie z Bytomia - pomagamy im przez zbiórkę nakrętek po napojachSzkolne Koło Wolontariatu ogłasza zbiórkę makulatury na misje, a konkretnie na budowę studni głębinowych w Afryce.

Równocześnie przeprowadzamy akcję zbiórki nakrętek po napojach dla niepełnosprawnych braci z Bytomia na ich rehabilitację.

Więcej: Zbiórka makulatury i nakrętek

Nasze znicze zapalone

uczniowie pakują zebrane zniczeDnia 18 października 2016 r. w Państwowych Szkołach Budownictwa w Bytomiu odbyło się podsumowanie akcji „Podaruj znicz na kresy”, koordynowanej przez Szkolne Koło Wolontariatu.
Znicze zebrane przez społeczność szkolną zapłonęły w Uroczystość Wszystkich Świętych na opuszczonych, polskich grobach na Ukrainie. Akcja została przeprowadzona po raz dziesiąty przez Stowarzyszenie Wspólnota Polska. Każdego roku w zbiórkę angażują się przeróżne instytucje oraz organizacje pozarządowe. Znicze zbierane są także na terenie placówek oświatowych, parafii i placówek kulturalnych wielu miast.

Więcej: Nasze znicze zapalone

Bliźniaki genetyczne w PSB?

uczniowie, którzy zorganizowali rejestrację dawców szpiku i komórek macierzystych w PSBByć może to właśnie któryś z naszych uczniów okaże się „lekarstwem” na nowotwory krwi? Jeżeli tak, to akcja przeprowadzona w szkole w dniach od 5 do 7 października z inicjatywy uczennicy klasy 3c, Doroty Koptas, wskaże potencjalnego dawcę komórek macierzystych, dając tym samym choremu szansę życia – najcenniejszy dar.

Więcej: Bliźniaki genetyczne w PSB?

Świąteczna akcja charytatywna.

Z inicjatywy klasy 2c, z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia zorganizowana została w Szkole akcja dobroczynna dla chorych dzieci z Oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Zabrzu oraz Oddziału Kardiochirurgii Śląskiego Centrum Chorób Serca. Tego typu wydarzenia są dla młodzieży nie lada wyzwaniem, ale udało im się obdarować ok. 40 dzieci na obydwóch oddziałach.

Czytaj więcej: Świąteczna akcja charytatywna.

Szkolny Klub Wolontariatu „na wyjeździe”

„Pomagając, dajemy innym radość” – pod takim hasłem odbyła się w dniu 4. grudnia w gmachu Miejskiej Biblioteki Publicznej konferencja z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariatu, na którą został zaproszony nasz Szkolnym Klub.

Opiekunem naszego Szkolnego Koła Wolontariatu jest pan Sławomir Karnuszewicz, który wraz z uczennicami z klasy 3B uczestniczył w tym ważnym wydarzeniu.

Pierwszym etapem konferencji była prezentacja przygotowanego przez uczniów plakatu, przedstawiającego działalność wolontaryjną PSB. I tak na plakacie naszej szkoły widniały działania związane z pomocą dla rodzin w trudnych sytuacjach, akcja zbiórki nakrętek, pomoc zwierzętom w schronisku, organizacja wykładu motywacyjnego pana Michała Kwietnia czy udział w akcji pt. „Mam haka na raka”.

Miejska Konferencja dotycząca wolontariatu dała uczniom możliwość zapoznania się z tematyką wolontariatu, a także poznania innym młodych ludzi z pobliskich szkół, działających na rzecz bliźnich.

Czytaj więcej: Szkolny Klub Wolontariatu „na wyjeździe”