Nieznane piękno architektury Europy

W ramach edukacji europejskiej prowadzonej w szkolnych klubach europejskich uczniowie młodzieżowego klubu europejskiego PSB - ZS przygotowali dla Pani Magdaleny Bosek z Urzędu Miejskiego w Bytomiu - lekcję dotyczącą nieznanej, ale za to piękniej architektury europejskiej. Przegląd przez rożne kraje od północy na południe, od wschodu na zachód wspólnoty europejskiej pokazał jak wielkie bogactwo architektoniczne kryje się w zakątkach krajów wspólnoty. Lekcja będzie prezentowana mieszkańcom naszego miasta w ramach cyklu spotkań historii Europy i dziedzictwa narodowego w 2016 roku.

• 20160202_121049_1
  • 20160202_121248_1
  • 20160202_121623_1
  • 20160202_121146_1
  • 20160202_123114_1
  • 20160202_123102_1

Problem, przed którym stoi cała Europa

Ponad 200 osób uczestniczyło we wczorajszej /16 listopada/ debacie: Uchodźcy czy emigranci? Obecność uchodźców i emigrantów w Europie – jak sobie z nią poradzić?”, która odbyła się w auli PSB w Bytomiu. Uczestnicy dyskusji oraz zaproszeni eksperci rozmawiali na temat współczesnych zagrożeń i sytuacji w Europie związanej z masowym napływem uchodźców.

Obecny kryzys uchodźczy, którego jesteśmy świadkiem, dotyka wszystkie europejskie państwa. Szczególnie dotyczy on uciekających przed wojną Syryjczyków, szukających w Europie schronienia. Napływ uchodźców odczuły w ostatnich miesiącach szczególnie państwa Europy południowej – Grecja, Macedonia, Chorwacja, Serbia, ale także Węgrzy, Austriacy i Niemcy. Tematem tym żyje cała Europa, w tym również Polacy, bowiem także i do naszego kraju ma trafić w najbliższym czasie kilka tysięcy uchodźców z Syrii.

Czytaj więcej: Problem, przed którym stoi cała Europa

Uczniowie Budowlanki w II odsłonie BSE

W ramach projektu Bytomskich Spotkań Europejskich nasi uczniowie pod opieką pani Beaty Barakowskiej wzięli udział w spotkaniach młodzieży z Drohobycza i Reklinghausen. Druga część projektu miała głównie na celu wymianę poglądów oraz edukację związaną z II wojną światową z perspektywy minionych 70-ciu lat. W trakcie wizyty studyjnej w PSB goście z partnerskich miast mieli okazję zwiedzić Szkołę i zapoznać się bliżej ze specyfiką naszych kierunków kształcenia. Mamy nadzieję, że dla uczniów budowlanki był to początek nowych przyjaźni i sposób na doskonalenie umiejętnosci obcojęzycznych :)

Czytaj więcej: Uczniowie Budowlanki w II odsłonie BSE

Spotkania Europejskie

Z początkiem września ruszyły XI Dni Bytomskich Organizacji Pozarządowych a  wraz z nimi rozpoczęły się Bytomskie Spotkania Europejskie, gdzie szkolne kluby europejskie prezentowały wybrane kraje UE oraz mówiły o działalności swoich klubów. Honorowy patronat objęła Komisja Europejska 14 września 2015r. 9 uczniów Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu  wraz z opiekunem Szkolnego Klubu Europejskiego Panią mgr Beatą Barakowską, wzięło udział w debacie zatytułowanej: „Jestem obywatelem Unii – co to oznacza?”.
Debata odbyła się w Sali kameralnej CH AGORA w Bytomiu.

Czytaj więcej: Spotkania Europejskie

„Smaki Europy”

Uczniowie Państwowych Szkól Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu 13 maja 2015r. wzięli udział w Bytomskiej Majówce Europejskiej.
Impreza zatytułowana „Smaki Europy” miała na celu zachęcić uczestników do zdrowego i aktywnego spędzania wolnego czasu. Organizatorami wydarzenia byli: Urząd Miejski w Bytomiu we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną oraz Stowarzyszeniem Zielona Edukacja.

Czytaj więcej: „Smaki Europy”

Bliżej Unii Europejskiej

W dniach 9-11.12.2014 r. – nauczycielka Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół, pani Beata Barakowska, brała udział w wizycie studyjnej do Instytucji Unii Europejskiej w Brukseli.

Tematyka spotkania, w którym wzięli udział nauczyciele prowadzący szkolne kluby europejskie oraz koordynatorzy klubów europejskich z naszego regionu, dotyczyła m.in. problemów związanych z europejskim rynkiem pracy, edukacją osób do 30. roku życia oraz pomocą humanitarną organizowaną przez Komisję Europejską.

Rozmawiano także o nowych projektach edukacyjnych, które będą realizowane w latach 2014 –2020, a także możliwościach kształcenia młodzieży z krajów członkowskich, wymianach studenckich, uczniowskich czy zacieśnieniu współpracy między szkołami i instytucjami działającymi w obszarze edukacji.

Podczas pobytu w Brukseli, bytomska delegacja gościła w Szkole Europejskiej, gdzie uczestniczyła w lekcji oraz wymieniła się doświadczeniami z tamtejszymi pedagogami.

Więcej informacji na stronie Urzędu Miejskiego w Bytomiu: http://www.bytom.pl/blizej-unii-europejskiej

BYTOMSKIE SPOTKANIA EUROPEJSKIE

W dniach od 10 do 13 listopada 2014 r., pod patronatem honorowym Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce, odbędzie się kolejna edycja Bytomskich Spotkań Europejskich.

Jesienne spotkania stanowią dla Bytomia tradycję już od 16 lat. W tym roku zostały przygotowane szczególnie z okazji 10-lecia wstąpienia Polski do UE. Wzbudziły  zainteresowanie zarówno młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, jak i ich nauczycieli oraz osób chcących poszerzyć swoją wiedzę na temat zagadnień związanych z Unią Europejską.

Czytaj więcej: BYTOMSKIE SPOTKANIA EUROPEJSKIE

Bytomskie Dni Europejskie

W dniach od 12 do 15 listopada uczniowie Państwowych Szkół Budownictwa -  Zespołu Szkół brali udział w XV Bytomskich Dniach Europejskich. Wśród uczestników byli goście z Czech, Niemiec i Ukrainy. Z bytomskiej strony udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Administracyjno - Ekonomicznych i Ogólnokształcących, Zespołu Szkół Mechaniczno – Elektronicznych, Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich, Zespołu Szkół Elektryczno - Elektronicznych nr 4, Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących oraz IV Liceum Ogólnokształcącego.

Czytaj więcej: Bytomskie Dni Europejskie