Wydarzenia bieżące znajdują się w zakładce aktualności oraz na Facebooku.

Wojewódzkie potyczki szachowe

uczniowie PSB podczas wojewódzkiego konkursu szachów w CzęstochowieAkademia Polonijna w Częstochowie gościła w ostatnich dniach listopada (28.11.2016 r.) najlepsze szachowe, tęgie głowy z całego województwa śląskiego w ramach Mistrzostw Wojewódzkich w tej królewskiej grze. Wśród najlepszych znalazła się także reprezentacja Naszej Zacnej Bytomskiej Budowlanki.

Więcej: Wojewódzkie potyczki szachowe

Bytomski „Szach-Mat”

zwycięska drużyna z PSBZ tarczą wracają nasi szkolni arcymistrzowie z zawodów o Mistrzostwo Bytomia w szachach drużynowych, które zostały rozegrane 4 listopada br. w auli I LO w Bytomiu. Nasza szkolna reprezentacja pod wodzą naszego szachowego lidera Marcina Pasieki (2c), który wespół z Adrianem Niewiadomskim (3c), Piotrkiem Witkowskim (1a) oraz Wiktorią Rożnowską (2a/m) nie mieli sobie równych w miejskich rozgrywkach w tej królewskiej grze.

Więcej: Bytomski „Szach-Mat”

Szachowy championat „Budowlanki”

najlepsiW pierwszej dekadzie listopada, grupa szachowych entuzjastów rozegrała swój bój w pierwszej edycji oficjalnych Mistrzostw Budowlanki w tej iście królewskiej dyscyplinie sportowej jaką są szachy. Ta gra planszowa rozgrywana na 64 polowej szachownicy wywodzi się z Indii i znana była już w VI wieku naszej ery pod nazwą „czaturanga” jednak ówcześnie obowiązywały dosyć inne zasady gry. Do Europy gra przywędrowała dwa wieki później, nastąpiły wówczas zmiany najbardziej przypominające współczesną grę.

Obecnie, w dobie rozmaitych wirtualnych gier komputerowych, często ogłupiających umysły młodych ludzi, ta oparta na logice gra przeżywa swoją drugą młodość. Nie inaczej było i u nas w szkole.

Więcej: Szachowy championat „Budowlanki”

Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

XVIII Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne PSB-ZS w Bytomiu

igrzyska lekkoatletyczne     W miniony wrześniowy piątek (23.09.2016 r.) już po raz osiemnasty uczniowie „Budowlanki”, zarówno dziewczęta, jak i chłopcy rywalizowali na bieżni, skoczni i rzutni w różnych konkurencjach, by wyłonić swoich lekkoatletycznych championów. Zawody odbyły się gościnnie na stadionie lekkoatletycznym przy Szkole Mistrzostwa Sportowego w Bytomiu.
    W obecności pani dyrektor szkoły Anny Hyli, co znacznie podniosło rangę tego lekkoatletycznego święta, a także wielu entuzjastycznie nastawionych i żywiołowo dopingujących nauczycieli młodzież w duchu fair play stanęła w szranki sportowej rywalizacji. Były to wyjątkowe Igrzyska, gdyż został ustanowiony nowy rekord szkoły w biegu na dystansie 100m ale o tym w dalszej części relacji.

Więcej: Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

XVIII Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne PSB-ZS w Bytomiu

Więcej: Mistrzowskie zmagania lekkoatletów

Kolejny sukces naszych sportowców.

Po fali sukcesów reprezentantów szkoły w zmaganiach sportowych na arenie naszego miasta, przyszła kolej na siatkarzy.

Tradycyjnie w tej dyscyplinie mamy spore osiągnięcia. Przystępując do tegorocznych rozgrywek wystąpiliśmy w roli obrońcy tytułu Vice Mistrzowskiego. Jako „rozstawiona” drużyna przyszło nam walczyć w grupie „C” w której przeciwnikami były zespoły II LO oraz T nr 4. Obiektem zmagań grupy eliminacyjnej była sala gimnastyczna popularnego „Żeroma”. W pierwszym meczu przyszło nam się mierzyć z gospodarzami grupy. Nasza ekipa rozpoczęła efektownie, zwyciężając pierwszego seta 25:1! W drugim skończyło się do 5, a cały mecz ostatecznie zwyciężyliśmy w setach 2:0. Po nokaucie jaki zafundowaliśmy drużynie II LO, przyszła kolej na T nr 4. Ku naszemu zdziwieniu, reprezentacja tej szkoły nie stanęła w szranki oddając mecz walkowerem. Po eliminacjach przyszła kolej na turniej półfinałowy który rozgrywany był na obiektach IV LO.

Czytaj więcej: Kolejny sukces naszych sportowców.

Żołnierze z Budowlanki na medal

W miniony czwartek (04 lutego br.) nasi reprezentanci z klas mundurowych uczestniczyli w oficjalnych Mistrzostwach Śląska w sprawnościowym torze przeszkód organizowanych przez katowicką AWF.

W toku przygotowań do tych prestiżowych zawodów wyłoniliśmy naszą szkolną reprezentację w skład której weszli : Oliwia Ners z kl. 1m oraz Oliwia Wojtol, Patryk Panek, Damian Nowak, Kamil Frontczak, wszyscy z kl. 2m. Niestety maturzyści z 3m nie byli brani pod uwagę, gdyż w dniu zawodów pisali próbną maturę z jakże lubianej matematyki.

Czytaj więcej: Żołnierze z Budowlanki na medal

Mistrzostwa szkoły w koszykówce chłopców

Po niespełna trzech tygodniach zmaganiach dwunastu reprezentacji klasowych, w czwartek 14 stycznia odbył się Turniej finałowy o mistrzostwo szkoły w koszykówce chłopców. Kto zasiadł na trybunach sali gimnastycznej bytomskiej Budowlanki, na pewno nie miał czego żałować! Tego południa parkiet pulsował od zdarzeń. Szybka, dynamiczna gra, efektowne zwroty akcji, brawurowe ataki zapierały dech w piersiach zgromadzonej publiczności.

Czytaj więcej: Mistrzostwa szkoły w koszykówce chłopców

III Turniej Absolwentów PSB w Piłce Siatkowej

Serdecznie zapraszamy "Młode i perspektywiczne" ekipy byłych siatkarzy i nie tylko do udziału w rozgrywkach, które wystartują 12.czerwca br. o godz. 18.00 w hali widowiskowo sportowej  Budowlanki. Uśmiech

Zainteresowane osoby prosimy o kontakt z Sebastianem Jarzębakiem pod nr. tel. 504 016 554.

Katedra wychowania fizycznego gwarantuje niezapomniane emocje.