Człowiek, który oddzielił dobro od zła…

Uczniowie PSB w teatrzeWyróżnieni za najlepsze wyniki w nauce i działalność na rzecz Szkoły uczniowie budowlanki 23 marca br. wzięli udział w musicalu Teatru Rozrywki w Chorzowie pt. Jekkyl & Hyde.

Mroczne, pełne niepokojących brzmień partytury podkreślały koszmarną opowieść i tragizm bohatera, który prowadząc doświadczenia chemiczne, zmienił radykalnie własną osobowość.

Więcej: Człowiek, który oddzielił dobro od zła…

Kolejny sukces „przedsiębiorczych” uczniów bytomskiej budowlanki

Olimpiada Przedsiębiorczości to nowoczesny projekt o społecznym i pro przedsiębiorczym charakterze. Organizowana jest od 2005 r. i ma status jednej z największych olimpiad przedmiotowych w kraju. Do każdej edycji zgłasza się kilkanaście tysięcy młodych ludzi zainteresowanych przedsiębiorczością, zarządzaniem i gospodarką, z ponad 1000 szkół w całej Polsce. Projekt cieszy się wsparciem wielu partnerów społecznych i mediów. Partnerami Strategicznymi są od wielu lat Narodowy Bank Polski i Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności.

Czytaj więcej: Kolejny sukces „przedsiębiorczych” uczniów bytomskiej budowlanki

Robert Pietryga - utalentowany poeta

Miło nam jest poinformować, że uczeń klasy 1c Robert Pietryga otrzymał dyplom laureata za publikację utworu poetyckiego w XI tomie ANTOLOGII POEZJI DZIECIĘCEJ w ramach Wojewódzkiego Konkursu Poetyckiego dla szkół podstawowych i gimnazjów pod Patronatem Marszałka Województwa Śląskiego, Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Zabrza.

W imieniu całej społeczności szkolnej serdecznie gratulujemy Robertowi,  życząc poetyckich perełek i nietuzinkowego sposobu patrzenia na świat :)

Czytaj więcej: Robert Pietryga - utalentowany poeta

ODZNACZENIE DLA BYTOMSKIEJ BUDOWLANKI

24 września 2014 roku, uroczyście obchodzony był Dzień Budowlanych w trakcie Forum Budowlanego, organizowanego przez Śląską Izbę Budownictwa i Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach.

W trakcie uroczystości wręczono odznaczenia państwowe Osobom i Instytucjom szczególnie zasłużonym dla branży budowlanej. Państwowe Szkoły Budownictwa w Bytomiu, odznaczone zostały „ZŁOTĄ ODZNAKĄ HONOROWĄ ZA ZASŁUGI DLA WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO”. Odznaczenie odebrała dyrektor Szkoły Pani Anna Hyla.

Podkreślić należy, że w ten sposób Bytomska Budowlanka rozpoczęła Rok Jubileuszowy 70-lecia Szkoły.

Czytaj więcej: ODZNACZENIE DLA BYTOMSKIEJ BUDOWLANKI

Nagroda za wielkanocne jaja

W konkursie na wykonanie ozdoby Wielkanocnej, organizowanym przez Zarząd Zieleni Miejskiej nasza Szkoła zdobyła I miejsce!! Otrzymaliśmy dziesięć krzewów ozdobnych, m.in. tawuły, krzewuszkę cudowną, hortensję drzewiastą, jaśminowiec wonny, forsycję pośrednią, kalinę koralową.

Czytaj więcej: Nagroda za wielkanocne jaja

Wielki sukces uczniów Bytomskiej Budowlanki!

II miejsce w Konkursie Wojewódzkim „Ekonomia komiksem opowiadana”

W piątek, 17 stycznia 2014 roku w auli Wyższej Szkoły Planowania Strategicznego w Dąbrowie Górniczej odbyło się uroczyste podsumowanie Wojewódzkiego Konkursu "Ekonomia komiksem opowiadana". Zaproszeni goście w tym: pan Konrad Zych - dyrektor Biura Poselskiego posła na Sejm RP Jerzego Borkowskiego, Elżbieta Gęca - naczelnik Wydziału Oświaty Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, Adam Klar - prorektor ds. dydaktycznych Wyższej Szkoły Planowania Strategicznego gratulowali osiągnięć uczestnikom Konkursu.

Miło nam zakomunikować, że uczniowie naszej szkoły: Artur Bartocha oraz Magdalena Brylska z klasy 3a zdobyli wspaniałe - II miejsce!

Czytaj więcej: Wielki sukces uczniów Bytomskiej Budowlanki!

Stypendium Prezesa Rady Ministrów 2014r.

Prezes Rady Ministrów – Pan Donald Tusk zatwierdził listę stypendystów na rok szkolny 2013/2014.

W naszej szkole Stypendium Prezesa Rady Ministrów na podstawie osiągnięć uczniów w roku szkolnym 2012/2013 otrzymali

1. Aneta Goldman - uczennica klasy trzeciej LO
  2. Paweł Krawczyk - uczeń klasy trzeciejtechnikum.

GRATULUJEMY !

Budowlanka ponownie zwycięża ...

Budowlanka ponownie zwycięża w Powiatowym Konkursie na temat historii miasta Bytomia

W ostatnim czasie zorganizowano  XIV Powiatowy Konkurs na temat historii miasta Bytomia.
Tradycyjnie pod koniec maja w siedzibie Towarzystwa Miłośników Bytomia przy ulicy Mariackiej
5 rywalizowały najlepsze zespoły szkół ponadgimnazjalnych. W ścisłej rozgrywce uczestniczyły dwa zespoły  z Państwowych Szkół Budownictwa. Dziewczyny z klasy 3b/d Klaudia Karpiel i Adriana Tomaszewska oraz Jakub Gorol i Bartosz Jaworowski z klasy 1a/m.

Czytaj więcej: Budowlanka ponownie zwycięża ...