Komedia Szkolna w Czterech Odsłonach

Dzień Edukacji Narodowej uczciliśmy m.in. premierą sztuki naszego polonisty, pana Józefa Pyrka pt. Komedia szkolna.

Twórca, zainspirowany wieloletnim doświadczeniem pracy w szkole, ukazał nam groteskowy obraz młodego pokolenia epoki Kopiuj – Wklej. Ten zdominowany przez internetową rzeczywistość, wiecznie zalogowany uczeń jak w „krzywym zwierciadle” stwarza karykaturę samego siebie, a szkolne realia przedstawione w dwóch wymiarach: diabolicznym i wymarzonym, idealnym demaskują to, czego my, nauczyciele obawiamy się najbardziej oraz to, za czym tak naprawdę tęsknimy. Czy grozi nam totalna absencja powodowana niekończącymi się melanżami i dziesiątkującymi uczniów chorobami? Czy nieogarnięty pan „psor”, na tle siarczystej muzyki, będzie oceniał w mobidzienniku tylko tych najbardziej grzecznych, „grzesznych” uczniów? A może kiedyś, słuchając Mozarta, Pan Profesor wynagrodzi swoich podopiecznych oceną celującą za dywagacje na temat genezy podtytułu Pana Tadeusza... Jak na razie żadna z tych rzeczywistości nie jest możliwa. Może pojawić się tylko refleksja, co by było, gdyby… :) Wykonawcom, uczniom klasy 2 i 3m gratulujemy udanego występu na deskach budowlanki.

W tym dniu Pani Dyrektor tradycyjnie wręczyła również wyróżnionym nauczycielom nagrody za całoroczną pracę dydaktyczno-wychowawczą.
Byłabym zapomniała… na scenie, nie po raz pierwszy, pojawił się w epizodycznej roli wuefista, Bogdan Dudziak. Oczywiście nie zdominował świetnie grających pozostałych aktorów, niemniej jednak „Dudi” nadał sztuce dodatkowych walorów… :)

• 44167151_1163244980491561_6325912757384249344_n
  • 44259776_1163245803824812_4937121776413966336_n