Tydzień życzliwości 2016

Tydzień życzliwości 2016Samorząd Uczniowski wraz z klasą 1a zorganizował obchody Tygodnia Życzliwości i Pozdrowień w dniach 21- 25 listopada. Z tej okazji przygotowaliśmy wiele atrakcji, które były ogromną szansą do okazywania sobie życzliwości.
W poniedziałek na pierwszym piętrze na specjalnie przygotowanej tablicy można było napisać parę ciepłych słów do swoich koleżanek, kolegów, nauczycieli.
Wtorek był „Dniem Gentelmana” i zachęciliśmy Panów, aby w tym dniu zachowywali się i ubrali niezwykle elegancko.

Więcej: Tydzień życzliwości 2016

Tydzień życzliwości w Budowlance

Od 16 do 20 listopada 2015 r. w naszej Szkole odbywał się Tydzień Życzliwości. Przez cały ten czas nasi uczniowie byli jeszcze bardziej życzliwi niż zwykle. Wpisywali na specjalnie przygotowanej tablicy życzliwe słowa i pozdrowienia skierowane do swoich kolegów, koleżanek oraz nauczycieli.
Konkurs na najbardziej życzliwe drzewo w Budowlance wykonane na godzinie wychowawczej wygrały klasy: 1c, 1b i 3b.

• zyczliwosc3
  • zyczliwosc1
  • zyczliwosc4
  • zyczliwosc2

Pojedynek Poetów!

W PSB narodził się kolejny artysta. 25 listopada o tytuł „Poety Budowlanki” walczył metaforycznym piórem uczeń klasy II c Robert Pietryga, stając do pojedynku z ikoną Szkoły JKP. To była w pewien sposób walka pokoleń, dwóch światów. Pierwszy, w ujęciu tradycyjnym i klasycznym, został potraktowany z lekką ironią i dystansem. Przez pryzmat wspomnień z dzieciństwa Józef Kamil Pyrk snuł swą epicką opowieść przeplataną lirycznymi refleksjami. Robert przeciwstawił mu się obrazem gorzkim, pełnym młodzieńczej wrażliwości ukrytej pod maską buntu i niezgody na okrucieństwo życia. Świat Roberta to weltschmerz XXI wieku, w którym człowiek skazany jest na huragan, smutek i łzy…

Czytaj więcej: Pojedynek Poetów!

Obchody Święta Niepodległości

Uroczysta akademia, zorganizowana 10 listopada w związku z Narodowym Świętem Odzyskania Niepodległości, stała się tradycyjnie okazją do przyznania klasom mundurowym szkolnych stopni wojskowych. Wręczenie awansów najlepszym uczniom to forma wyróżnienia za wzorowe wywiązywanie się z obowiązków szkolnych oraz pełnienie roli lidera w sporcie i na poligonach.

Czytaj więcej: Obchody Święta Niepodległości

Obchody Dnia Niepodległości w PSB

W piątek 9 listopada br. odbyły się szkolne uroczystości związane z 94. rocznicą odzyskania niepodległości. W imprezie wzięli udział uczniowie wyznaczonych klas. Pomysł na scenariusz zrodził się kilka tygodni temu, a prace nad ostateczną wersją występów trwały niemal do ostatniej chwili. Przygotowany przez uczniów klas 3C, 1A/M, 2A, 3M i innych oraz Szkolną Orkiestrę Dętą program był bardzo różnorodny.  Obok wykonywanych przez  Orkiestrę pieśni patriotycznych, historycznego pokazu multimedialnego, symbolicznie pokazanych scen z dziejów państwa i narodu polskiego na przestrzeni lat, obfitujących w wydarzenia tragiczne i radosne, wystawione zostały fragmenty...

Czytaj więcej: Obchody Dnia Niepodległości w PSB

"Bo dziś wróżb i magii moc" czyli Andrzejki 2012 w PSB-ZS

Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór życzymy wszystkim samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei :) Dziękujemy klasie 1c i pani Patrycji Wojtaszak za zorganizowanie imprezy.

Jędrzejki… to dawno, dawno temu

Tak kiedyś nazywano popularne andrzejki, niezwykły dzień wróżb, w którym wg wierzeń duchy przodków powracają na ziemie, by odsłonić pozaziemskie tajemnice.

Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami serdecznie dziękuje klasie 1b za przygotowanie i oprawę Imprezy Andrzejkowej w naszej szkole :)

• DSC_0115
  • DSC_0037str