Dzień otwarty szkoły.

27 kwietnia odbędzie się dzień otwarty naszej szkoły.

Szczegóły wkrótce.

ZAPRASZAMY.

Na początek proponujemy:

i kadr o kadrze:

Jeżeli interesują Cię aktualności sprawdź prowadzone przez nas strony na facebooku. Państwowe-Szkoły-Budownictwa-Zespół-Szkół, klasa-architektoniczno-projektowa, charms.psb, Biblioteka-Szkolna-PSB.

Jeżeli interesują Cię inne tematy poszukaj w zakładkach tematycznych menu naszej witryny.

Poniżej znajdziesz różne filmy o naszej szkole, o tym co i jak robimy, czego się uczymy i jak się bawimy ...

Czytaj więcej: Dzień otwarty szkoły.

Wysoka jakość kształcenia zawodowego ...

O Projekcie

Projekt “Wysoka jakość kształcenia zawodowego w szkołach w miastach: Bytom i Żory” jest realizowany przez Syntea S.A. w partnerstwie z miastami: Bytom i Żory w okresie od 1 września 2018r. do 31 sierpnia 2020r.

Całkowita wartość projektu: 1 617 086,64zł

Kwota dofinansowania projektu: 1 536 232,30zł

Celem głównym projektu jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego i dostosowanie oferty edukacyjnej do potrzeb rynku pracy 3 szkół prowadzących kształcenie zawodowe w województwie śląskim:

• Technikum nr 2 im. Powstańców Śląskich w Bytomiu,

• Technikum nr 4 im. Marii Curie-Skłodowskiej w Bytomiu,

• Zespół Szkół Budowlano – Informatycznych w Żorach,

Czytaj więcej: Wysoka jakość kształcenia zawodowego ...

KLASY "M" NA DNIACH OTWARTYCH JEDNOSTKI

Przez dwie godziny młodzi adepci sztuki wojskowej z X LO w Państwowych Szkołach Budownictwa aktywnie uczestniczyli w Dniu Otwartym 34. Dywizjonu Rakietowego Sił Powietrznych w Bytomiu. Fachowa wiedza, ćwiczenia, sprzęt wojskowy i występ Orkiestry Wojskowej, to tylko część tego, co mogli zobaczyć.

W roli nauczyciela, tym razem młodszych roczników,  wcielił się także Pan Paweł Szczot:).

Czytaj więcej: KLASY "M" NA DNIACH OTWARTYCH JEDNOSTKI

KOLEJNY FINAŁ ZA NAMI!!!

W dniach 12-14 kwietnia w Zielonej Górze odbył się XXXI finał ogólnopolski Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych. Z całej Polski w zawodach udział wzięło 82 uczniów, którzy wcześniej zmagali się na etapach szkolnych i okręgowych.

Bytomska Budowlankę reprezentowała Agnieszka Ukuś z kl. 3c, która zdobyła tytuł finalisty!!!

Warto dodać, że Agnieszka już drugi raz startuje w finałach tej Olimpiady. Gratulujemy dotychczasowych sukcesów i życzymy powodzenia w kolejnych zawodach.

"Deutsch ist fur mich..."

Dnia 22.marca 2018 roku odbył się w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego Wojewódzki Konkurs języka niemieckiego: "Deutsch ist fur mich...". Duet Jakuba Gajewskiego i Mateusza Krzykawskiego (uczniów klasy 1c) zdobył I miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych :) :) :)

Zwycięzcom Serdecznie gratulujemy!

Czytaj więcej: "Deutsch ist fur mich..."

Turniej Musztry dla Klas Mundurowych

20 marca br. odbył się I Ogólnopolski Turniej Musztry dla Klas Mundurowych. Organizatorem był Zespół Szkół im. Marii Konopnickiej w Pyskowicach. Impreza nie odbyłaby się bez udziału naszych klas mundurowych. Niestety nie wygraliśmy, choć zwycięstwo było blisko. Wygrali lepsi z powiatu gliwickiego.  Trzeba było przełknąć gorycz porażki. Szykujemy się na przyszły rok!!!

Czytaj więcej: Turniej Musztry dla Klas Mundurowych

2 „A” w Akademii Sztuk Pięknych

Tym razem adepci architektury z klasy 2 "A" wybrali się z wizytą do Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach. Powodem wyjazdu były dni otwarte Akademii. Impreza, oprócz możliwości poznania obiektów i oferty edukacyjnej Uczelni, oferowała udział w działaniach warsztatowych z zakresu wielu dziedzin sztuki, projektowania i designu. Dzięki warsztatom uczniowie przekonali się, że ASP to nie tylko szkoła w której można nauczyć się  rysować i malować, ale przede wszystkim uczelnia kształcąca projektantów we wszystkich dziedzinach sztuki użytkowej. Uczniowie wzięli udział w zajęciach rysunku odręcznego, budowy makiet architektonicznych i pozłotnictwa. Ciekawym doświadczeniem była również możliwość zwiedzenia nowego campusu Uczelni.

Czytaj więcej: 2 „A” w Akademii Sztuk Pięknych

2 „A” w krainie designu.

15 lutego uczniowie klasy architektonicznej wzięli udział w imprezie "For Design Days" w Katowickim Centrum Kongresowym. Design Days to jedna z najważniejszych prezentacji współczesnego projektowania form użytkowych i współczesnej architektury. W trakcie imprezy odbywają się konferencje i panele dyskusyjne dotyczące najważniejszych problemów i osiągnięć w zakresie szeroko rozumianego projektowania otoczenia człowieka. Integralną częścią wydarzenia są także wystawy osiągnięć najważniejszych twórców i pracowni oraz targi współczesnego designu.

Czytaj więcej: 2 „A” w krainie designu.

Podkategorie

• mundurówka
  • wizytówka
  • architektoniczna
  • historia

Początki Państwowych Szkół Budownictwa w Bytomiu

Kończyła się II wojna światowa. Już w lutym 1945 r. zaczęli przybywać do Katowic uczniowie zamierzający podjąć naukę w Śląskich Technicznych Zakładach Naukowych funkcjonujących w okresie przedwojennym. Otwarto dla nich trzy wydziały: mechaniczny, elektryczny i chemiczny. Przyjęto również 33 uczniów na połączony wydział budowlano - drogowy, który jednak postanowiono przenieść do Bytomia, gdzie planowano utworzyć odrębną szkołę o profilu budowlanym...
    • mit o narodzinach Budowlanki

Na początku był Chaos Budowlany.

[…] z otchłani wyłoniły się dwa potężne bóstwa, pierwsza para dyrektorska: Marykles i Hyra. To właśnie oni dali początek wielu pokoleniom mądrości.

[…] Nie możemy ludziom pozwolić tak spokojnie żyć w niszczącej niewiedzy. Trzeba ich czegoś nauczyć! Przede wszystkim jest niedopuszczalne, by nie znali matematyki !!!

• kalendarium

kalendarium 1945 - 2005

• samorząd uczniowski

Oto skład samorządu uczniowskiego PSB  - ZS na rok szkolny 2010/11:

Przewodnicząca: Kasandra Mikucka (3b)

Zastępca przewodniczącej: Karolina Kempka (2b)

Zarząd: Agata Stosio (3b)

Marcin Dudziński (3b)

Denis Osior (2b/c)

Marcin Kobyłecki  (3b)

Opiekunami samorządu są:

mgr Sebastian Jarzębak, mgr Aleksandra Paczkowska.

• konkursy
    • językowe