Pamięć 81 – Gdy gaśnie pamięć ludzka , dalej mówią kamienie – 13 grudnia 1981 r.

„Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie – 13 GRUDNIA 1981 - PAMIĘTAMY!”
   Wczoraj obchodziliśmy rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Symbolicznie 13. grudnia w naszej Szkole postanowiliśmy przywrócić pamięć o tym tragicznym wydarzeniu.            W 1981 roku nasze rodziny doświadczyły, co znaczy życie bez wolności i solidarności.
     W ramach projektu edukacyjnego Pamięć 81 . Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie  zorganizowaliśmy lekcje opowiadające o tych zawiłych czasach.
Na podstawie szkolnej wystawy historycznej, uczniowie przybliżyli sobie sylwetki opozycjonistów. Na nowo poznali kim byli:  Emil Barchański , Grzegorz Przemyk czy ks. Jerzy Popiełuszko. Wszyscy wspólnie przypomnieliśmy sobie, dlaczego Katowice, Brynów, Kopalnia Wujek są miejscem w którym napisano jeden z najtrudniejszych rozdziałów historii Górnego Śląska.
    Po wczorajszym spotkaniu z całą pewnością wiedzą o tym wspaniali uczniowie Bytomskiej Budowlanki . Efektem  jest bowiem międzyklasowy konkurs historyczny na temat Stanu Wojennego. Poziom oczywiście bardzo wysoki ,  a wyniki  ?  Już niedługo !!!

• 3a
  • 2b