Złoto Siatkarzy Budowlanki!

We wtorek, 18 grudnia 2018 roku reprezentacja naszej szkoły obroniła tytuł Mistrza Bytomia w siatkówce. Zwycięstwo naszych siatkarzy było bezapelacyjne, a wtorkowy Turniej Finałowy drużyna zwyciężyła bez straty seta. Jako pierwsi o sile Budowlanki przekonali się gospodarze finałów, zespół IV L.O. Popularny ,,Sikorak” posiadał atut swojej hali i miał apetyt na zwycięstwo. Chęci w sporcie to jednak nie wszystko. Nasi zawodnicy mieli po swojej stronie więcej atutów, a co najważniejsze mentalność zwycięzców. Od początku meczu narzuciliśmy przeciwnikom nasz styl kontrolując wydarzenia na boisku do samego końca. W efekcie po dwóch setach zwyciężyliśmy 25:20 i 25 :17.

Przy założeniu, że zwycięstwo z I LO było już zaliczone z półfinałów, przyszło nam się zmierzyć z drużyną ZST. Reprezentacja szkoły z Szombierek była nam dobrze znana, ponieważ pokonaliśmy ją już w grupie eliminacyjnej. Tym razem również obyło się bez niespodzianki i pewnie zwyciężyliśmy 2:0. Tytuł Mistrzowski stał się faktem! Drugi raz z rzędu reprezentacja PSB –ZS sięgnęła po to cenne trofeum. W tym roku zrobiła to w wielkim stylu - jak przystało na obrońców tytułu. Zanim doszliśmy do finałów, w eliminacjach i półfinałach pokonaliśmy II L.O. , ZST, T nr 4 oraz I L.O. Wszystkie zwycięstwa odniesione zostały na dużej pewności i również bez straty seta! Przed nami mecz o mistrzostwo rejonu, w którym Piekarom Śląskim mamy coś do udowodnienia..
Nasi ,,Złoci” chłopcy zagrali w następującym składzie:
Dominik Jakuszczonek (3c), kapitan drużyny który dzięki swoim nietuzinkowym warunkom fizycznym i przysłowiowym młocie w ręce, siał spustoszenie w szeregach przeciwników. Dzięki niemu rywale chcieli zakładać kaski na głowy w obawie przed silnie uderzonymi piłkami.
Daniel Pukiewicz (4c) - jeden z rozgrywających naszego zespołu. Marzył o tym by grać w ataku, jednak jego dopieszczone wystawy dużo więcej wnosiły do postawy naszego ataku;
Marcel Ciepiela (2c) - twarz spotu ,,Budowlanki”, który oprócz dobrej wystawy znakomicie spisywał się w obronie;
Mateusz Tokarz (2c) - popularny "Toki" - oprócz skutecznego ataku, wyróżniał się trudną zagrywką, a jeśli będzie się tak dalej rozwijał to w przyszłości może zastąpić wyrwę po Dominiku Jakuszczonku;
Adrian Klosczyk (2c) - kolejna ze skutecznych naszych armat, wrócił do reprezentacji w momencie kiedy był najbardziej potrzebny;
Patryk Baliński (1c) - młody wilczek, który przebojem wszedł do pierwszego składu, dla rywali jest szczególnie groźny gdy jest wyspany ;) ;
Grzegorz Hernik (3b) - nasz libero znakomicie wywiązywał się powierzonych zadań kierując blokiem defensywnym zespołu;
Patryk Kowalik (2c), popularny "Kowal" - w meczu przeciwko ,,Sikorakowi” zrobił zmianę za chwilowo kontuzjowanego kapitana i dzięki jego serii zagrywek odjechaliśmy rywalom na bezpieczną odległość;
Piotr Witkowski (3a) - nasz rezerwowy rozgrywający - jest dobrym duchem zespołu i przyciąga tytuły Mistrzowskie. Jego poprzedni wyczyn to październikowe Mistrzostwo Bytomia w szachach.
Kamil Kała i Janek Kałuża (4c) kuszeni wcześniejszymi propozycjami, dołączyli do zespołu dopiero w ostatnim sezonie, stanowiąc alternatywne wsparcie dla pierwszego składu.
Trener: Sebastian Jarzębak

{gallery}/sport/2018_siata_MB12{/gallery}