PSB-ZS w Bytomiu z klasą patronacką „DOBRY MONTAŻ”!

Organizowana przez Związek POiD, ogólnopolska kampania edukacyjna „DOBRY MONTAŻ” promuje prawidłowy montaż wyrobów stolarki budowlanej. W ramach inicjatywy, w naszej szkole utworzona została klasa patronacka, dzięki czemu uczniowie będę mieli doskonałą okazję do zdobycia lub pogłębienia swojej wiedzy na temat profesjonalnej instalacji okien, drzwi, bram, osłon oraz towarzyszących im rozwiązań.

W ramach kampanii, klasy patronackie „DOBRY MONTAŻ” utworzone zostały w trzech wybranych szkołach zawodowych w całej Polsce. Oprócz naszej placówki, są to również: Zespół Szkół Zawodowych nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku oraz Zespół Szkół Budowlanych im. Rogera Sławskiego w Poznaniu.

PSB-ZS w Bytomiu współpracą objęta została III klasa o kierunku: „Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie”. Partnerami kampanii „DOBRY MONTAŻ” są wiodące firmy z branży stolarki budowlanej: AIB, Anwis, FAKRO, GERDA, Hörmann, Klimas Wkręt-met, POL-SKONE, Porta KMI Poland, PROLINE, Soudal, Stolbud Koronea i Yawal. To właśnie Partnerzy, wraz ze Związkiem POiD, będą realizować w naszej szkole działania wynikające ze współpracy w zakresie klasy patronackiej. Obejmują one m.in. zorganizowanie warsztatów i szkoleń dla uczniów, wyposażenie szkoły w materiały dydaktyczne, ufundowanie stypendium dla najzdolniejszego ucznia czy też wycieczkę dydaktyczną do zakładu produkcyjnego jednego z Partnerów.

Oprócz kampanii „DOBRY MONTAŻ”, Związek POiD aktywnie zaangażował się również w powołanie zawodu montera stolarki budowlanej (który obecnie formalnie nie istnieje). To bardzo ważny projekt z punktu widzenia szkół zawodowych i kształcenia przyszłych fachowców.

Zapraszamy do odwiedzenia i polubienia FanPage „DOBRY MONTAŻ” na Facebook’u: pl-pl.facebook.com/dobrymontaz/ oraz do odwiedzenia witryny internetowej projektu dobrymontaz.com