Jubileusz 70-lecia BUDOWLANKI

12 czerwca 2015 roku odbyły się uroczystości związane z Jubileuszem 70 – lecia istnienia Szkoły.  Na imprezę przybyli zaproszeni goście: reprezentujący władze Miasta Prezydent i Wiceprezydent oraz Przewodniczący Rady Miejskiej, przedstawiciele parlamentarzystów, reprezentanci firm i instytucji, delegacje zaprzyjaźnionych szkół z Trnavy, Dmitrowa, Gdańska i Bytomia.

Święto Budowlanki przebiegało zgodnie z harmonogramem. Kolumna prowadzona przez niezawodną Orkiestrę udała się do Kościoła św. Barbary, gdzie odprawiona została msza święta pod przewodnictwem ks. Bernarda Franka (absolwenta), koncelebrowana przez księży, Roberta Czornika, absolwenta Szkoły, Roberta Chudobę, pierwszego katechetę oraz Artura Bijoka, aktualnego katechetę.
Następnie w auli, w ramach oficjalnej części uroczystości przedstawiona została krótka historia Placówki oraz zdarzenia minionych pięciu lat. Wręczono nagrody i wyróżnienia wpisane już w tradycję,  przyznawane uczniom i partnerom za szczególne osiągnięcia i zasługi dla Szkoły. Medale Summa cum laude wręczono Andrei Jordan (srebrny) i Jakubowi Grądzielowi (złoty) za osiągnięcia w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych. Medale Bene Meritus Scholae kapituła przyznała następującym osobom i instytucjom za pomoc i współpracę:
- Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa – Oddział Katowicki,
- Śląska Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa w Katowicach,
- Zakład Remontowo-Budowlany Zdzisław Olczyk,
- Zakład Inzynierii Ruchu W. Sylwestrzak i Spółka Spółka Jawna,
- Damian Bartyla – prezydent miasta Bytomia,
- Aneta Latacz – wiceprezydent miasta Bytomia,
- Anna Hyla – dyrektor Szkoły,
- Piotr Zdebel – właściciel ZRG GÓRREM Spółka Jawna,
-Jerzy Cebo – prezes Zarządu PUT FIRMUS Spółka z o.o.,
- Józef Butrym – Miejski Zarząd Dróg i Mostów,
- Alfred Nowak – współzałożyciel Stowarzyszenia Absolwentów – zmarł w 2015 roku,
- Eugeniusz Rajchman – wieloletni członek Zarządu,
- Andrzej Stankiewicz – absolwent Szkoły,
- Zbigniew Dzierżewicz – nauczyciel PSB,
- Mariusz Nowak – absolwent szkoły, laureat OWiUB,
- Anna Łukasik – nauczyciel PSB,
- Julian Fuglewicz – nauczyciel PSB,
- Zbigniew Drela – nauczyciel PSB,
- Ewa Maruszczyk – nauczyciel PSB,
- Danuta Todor-Kazek – nauczyciel PSB,
- Ilona Mrozek – nauczyciel PSB,
- Bogdan Dudziak – nauczyciel PSB,
- Bogdan Ciepłak – wicedyrektor Szkoły,
- Marian Kantor – kierownik robót budowlanych ZRB Zdzisław Olczyk.
     Zaproszeni goście składali na ręce Pani Dyrektor Anny Hyli, życzenia i gratulacje.  Tę część uroczystości prowadzili już tradycyjnie absolwenci, dziś pracownicy Szkoły Danuta Żyśko i Sebastian Jarzębak, a młode pokolenie reprezentował Daniel Kalus z III C.
     Obchodom towarzyszyło zorganizowanie licznych wystaw i ekspozycji. Największym powodzeniem cieszył się „pokój wspomnień” z kronikami dokumentującymi różne formy działalności Szkoły, w rożnych etapach jej funkcjonowania. O 16.00 mini koncertem Szkolnej Orkiestry Dętej rozpoczęły się występy utalentowanych uczniów. Następnie wystawiona została przez uczniów klasy II B sztuka Kuchnia szkolna autorstwa jkp. Ostatnią akcentem artystycznej części uroczystości były scenki kabaretowe o wielkich i sławnych ze świata piosenki, filmu i rozrywki.
     Wieczorem nastał czas wielopokoleniowych pogaduszek, wspomnień, tańców… Relacja z tej części już wkrótce.
Następne takie święto już za 5 lat…

• img_3124_1
  • img_3012_1